Genel

Kokoreç inovasyona uğradı, restoranların yeni gözdesi: Kokoasado

KOKOREÇİN BAŞKENTİ OLARAK GÖRÜLEN BALIKESİR'DE, KOKOREÇİN BAŞTA İSTANBUL VE TURİZM BÖLGELERİNDE RESTORANLARA GİRMESİ ÜRÜNÜN DE GELİŞTİRİLMESİNİ BERABERİNDE GETİRDİ. KOKOREÇİN İNOVASYONA UĞRAMASI İLE ORTAYA ÇIKAN VE DANA KABURGA İLE KUZU BAĞIRSAĞINDAN OLUŞAN KOKOASADO ADLI ÜRÜN SOSYETE RESTORANLARINDA EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜRÜNLERİN ARASINA GİRDİ. KOKOREÇ İLE ADINI DUYURAN BALIKESİR'DE KOKOREÇ İŞLETMELERİ ŞİMDİ KOKOASADO ÜRÜN TALEBİNE CEVAP VERİRKEN, ÜRETİCİ ERDAL ASLANBOĞA KOKOASADONUN 3 GÜNLÜK PİŞME İŞLENME SÜRECİ SONRASINDA SERVİSE HAZIR OLABİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.

Kokoreçin başkenti olarak görülen Balıkesir’de, kokorecin başta İstanbul ve turizm bölgelerinde restoranlara girmesi ürünün de geliştirilmesini beraberinde getirdi. Kokorecin inovasyona uğraması ile ortaya çıkan ve dana kaburga ile kuzu bağırsağından oluşan ’kokoasado’ adlı ürün sosyete restoranlarında en çok tercih edilen ürünlerin arasına girdi. Üretici Erdal Aslanboğa kokoasadonun 3 günlük pişme-işlenme süreci sonrasında servise hazır olabildiğini söyledi.

Türkiye’nin kokoreç ihtiyacını karşılayan kuzusu ile meşhur Balıkesir’de yeni bir lezzet dilden dile dolaşıyor. Dana kaburga ile kuzu bağırsağının beraber pişmesi ile elde edilen ’kokoasado’ adlı ürün başta İstanbul ve turizm bölgelerinde tercih ediliyor. Balıkesirli kokoreç üreticileri talebe cevap vermek için uğraşırken, kokoasado hakkında bilgiler veren üretici Erdal Aslanboğa, "Yeni ürünün adı kokoasado. Kokoreç sektöründe geçen 30 yıllık deneyim ve tecrübenin sonunda o birikim ile elde etmiş olduğumuz bir ürün. Yapmış olduğumuz ciddi AR-GE çalışmalarından sonra elde edildi. Kokoasado, 3 günlük bir pişme süreci var. Mezbahadan bize dana kaburga eti gelir, pişimden bir gün önce marine edilir. Ertesi gün, fırında meşe odunu etkisi ile ağır şekilde pişer. Soğuduktan sonra kuzu bağırsağı ile sarımı yapılır ve sonraki gün kömür ateşinde pişirilir. Yaklaşık iki buçuk saatlik bir pişim süreci oluyor. İki porsiyonluk bir ürün olarak servis ediliyor" dedi.

Aslanboğa, kokorecin de hala revaçta olduğunu söyleyerek restoranların menüsünde yer alan kokorecin ilgi gördüğünü de söyledi. Aslanboğa sözlerini şöyle tamamladı:

"Sokak lezzetlerinin en önde gelen ürünü kokoreç artık restoran bazında da satılıyor, müşteriler talep ediyor. Sadece Türkiye’de değil Avrupa’nın belli ülkelerinde de kokoreç restoranlarda satılıyor" dedi.

Aslanboğa, 19 çeşit ürün ile sektöre hizmet ettiklerini söyleyerek bu ürünlerle biri uluslararası olmak üzere iki ödül aldıklarını söyledi. Yurt içinde de altın kaşık ödülü ile gururlandıklarını söyleyen Erdal Aslanboğa, kokorecin yeni inovasyonlara açık bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.