Izmir

Medical Point’ten ARM farkındalığı

İEÜ MEDİCAL POİNT HASTANESİ, ANOREKTAL MALFORMASYON (ARM) HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLAR VE AİLELERİNİ KONUK ETTİ.

İEÜ Medical Point Hastanesi, Anorektal Malformasyon (ARM) hastalığı olan çocuklar ve ailelerini konuk etti. İEÜ Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarcı, “Bu hastalığı toplumumuzda yaklaşık doğumdan 2 bin 500 ila 5 bin doğumdan birinde görüyoruz. Toplantıyı da bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak, aileleri bilgilendirmek ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vermek için düzenledik.” dedi.

Anorektal Malformasyon (ARM), doğum öncesinde oluşan bir gelişim bozukluğu nedeniyle anüs ve rektumun normal şekilde gelişememesiyle ortaya çıkan bir doğumsal anomali olarak tanımlanmaktadır. Bu duruma sahip bebeklerde sadece anorektal kanal bozuklukları değil, aynı zamanda farklı sistemlere ait ek anomaliler de görülebiliyor. Genellikle doğum sırasında fark edilen bu malformasyon, çeşitli cerrahi müdahaleler gerektirirken, uzmanlar erken teşhisin ve multidisipliner yaklaşımların tedavi sürecinde önemli olduğunun altını çiziyor.

İEÜ Medical Point Hastanesi de önemli bir etkinliğe imza attı. Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarcı ve Dr. Öğretim Görevlisi Gül Özyüksel önderliğinde, Anorektal Malformasyon (ARM) rahatsızlığı bulunan çocuklar ve aileleri ‘Aile Uzman Toplantısı’nda konuk edildi. Gün boyunca süren etkinlikte, ARM Hastalığı hakkında bilgilendirme Dr. Öğr. Üyesi Gül Özyüksel tarafından yapılırken, Prof. Dr. Emre Divarcı da, ARM’de ameliyat süreci ve karşılaşılabilecek cerrahi sorunlar, kabızlık ve kaka kaçırmada güncel tedavileri anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Pınar Tuğçe Özer, ARM’li kızlarda karşılaşılabilecek cinsel sorunlar, gebelik ve doğum süreci hakkında bilgi verirken, Uzm. Dr. Samıra Hüseynova ARM’li çocuklarda karşılaşılabilecek psikososyal sorunlar ve çözüm önerilerini paylaştı. Konuşmaların sonunda, Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Eslek ailelere grup terapisi yaptı. Ailelerin bilgilendiği etkinlikte çocuklar da eğlenceli bir gün geçirme fırsatı yakaladı.

"Amacımız farkındalık oluşturmak"

İEÜ Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarcı, ARM hastalığının nadir görülen ancak ömür boyu da sürebildiğini söyledi. Divarcı, “ARM, anüsü kapalı doğmuş bebeklerin rahatsızlığı. Doğumsal olarak anüs olması gereken yere açılmamış, ya tam kapalı veya idrar yolu, vajen gibi diğer organlara açılarak sonlamış olabiliyor. Bu hastalığı toplumumuzda yaklaşık 2 bin 500 ila 5 bin doğumdan birinde görüyoruz. Tedavisinde de cerrahi müdahale gerekmektedir. Ancak cerrahi tedaviye rağmen maalesef sorunlar sonlanmayabiliyor ve ömür boyu sürebiliyor. Bu toplantıyı da bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak, aileleri bilgilendirmek ve tedavi süreçleri hakkında bilgiler vermek için düzenledik.” dedi. ARM Aile Derneği adına konuşan Muhammet Kayış da etkinlik için hem İEÜ Medical Point Hastanesi’ne hem de Prof. Dr. Divarcı’ya teşekkür ettiğini söyledi.