Muğla

Sargerme’ye nesli tehlike altında olan ’Keşiş Foku’ heykeli

NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLERDEN VE TÜRKİYE’DE SADECE 100 BİREYİN BULUNDUĞU DEĞERLENDİRİLEN AKDENİZ KEŞİŞ FOKU’NUN KORUNMASINA KATKI SUNMASI AMACIYLA ORTACA SARIGERME MAHALLESİNDE ‘AKDENİZ KEŞİŞ FOKU’ HEYKELİNİN AÇILIŞI YAPILDI.

Nesli tehlike altındaki türlerden ve Türkiye’de sadece 100 bireyin bulunduğu değerlendirilen Akdeniz Keşiş Foku’nun korunmasına katkı sunması amacıyla Ortaca Sarıgerme mahallesinde ‘Akdeniz Keşiş Foku’ heykelinin açılışı yapıldı.

Nesli tehlike altındaki türlerden Akdeniz Keşiş Foku’na (Monachus monachus) ev sahipliği yapan Sarıgerme’de, Akdeniz Koruma Derneği, TUI Care Foundation iş birliği ve Ortaca Belediyesi’nin destekleriyle Akdeniz Keşiş Foku Heykeli açılışı gerçekleşti. Sarıgerme bölgesinde halkı bilgilendirmek, türün yaşam alanlarının korunması adına yerli ve yabancı turistlerin farkındalığını artırmak amacıyla hazırlanan Akdeniz keşiş foku heykeli Sarıgerme Halk Plajına yerleştirildi.

Akdeniz Koruma Derneği’nin TUI Care Foundation iş birliği ile hayata geçirdiği Akdeniz Keşiş Foku İzleme ve Farkındalık Projesinin bir parçası olan heykel, ziyaretçilere bu nadir türün korunmasının önemini vurgulamayı amaçlıyor. Heykel, bölge halkı ve turistlerin ilgisini çekerek, türün karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmek için önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Açılışta konuşan Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan konuşmasına Akdeniz Koruma Derneği’nin nesli tehlike altındaki türlere yönelik çalışmalarına dikkat çekerken Akdeniz keşiş fokunun sayılarının giderek azaldığını vurguladı. Evren Tezcan konuşmasını ‘Bugünün doğasını ve biyoçeşitliliğini inşallah gelecek nesillere de aktarabiliriz. Akdeniz Koruma Derneği ve TUI Care Foundation’a teşekkür ederim” dedi.

Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya Sarıgerme’nin sahip olduğu eşsiz doğaya dikkat çekti ve bu heykelin türün koruması için bir işaret olması gerektiğini vurguladı. TUI Care Foundation Türkiye ve Balkanlar Program Koordinatörü Şemsi Toprak ise TUI Care Foundation’ın çalışmalarını aktarırken, bu heykelin projenin önemli bir çıktısı olduğuna ve farkındalığa olan etkisi ile çalışmalarını destekleyeceğine vurgu yaptı.

Açılış Töreninde Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan, Ortaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Oktay Kaplan, Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya,TUI Care Foundation Türkiye ve Balkanlar Program Koordinatörü Şemsi Toprak, Ortaca Belediyesi DAL-BEL Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim İlhan, bölgedeki otellerden temsilciler, yerel ve yabancı turistler katıldı