Istanbul

TAV, havalimanlarını girişimlere açtı

TAV HAVALİMANLARI’NIN GELECEĞİN HAVALİMANLARI VE MOBİLİTE ÇÖZÜMLERİNDE İNOVASYONU TEŞVİK ETMEK AMACIYLA İKİNCİSİNİ BU YIL DÜZENLEDİĞİ “AİRPORT INNOVATİON DAYS” ETKİNLİĞİ ANKARA ESENBOĞA HAVALİMANI’NDA GERÇEKLEŞTİ. 15 FİNALİSTİN KATILDIĞI ETKİNLİKTE, JÜRİ DEĞERLENDİRMELERİ SONUCUNDA İLK ÜÇE GİREN GİRİŞİMLER ÖDÜLLENDİRİLDİ.

TAV Havalimanları’nın geleceğin havalimanları ve mobilite çözümlerinde inovasyonu teşvik etmek amacıyla ikincisini bu yıl düzenlediği “Airport Innovation Days” etkinliği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gerçekleşti. 15 finalistin katıldığı etkinlikte, jüri değerlendirmeleri sonucunda ilk üçe giren girişimler ödüllendirildi.

Ulaştırma ve havacılık alanında çözümler üreten girişimler Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bir araya geldi. Dünyanın en geniş havalimanı işletmeciliği platformunu oluşturan TAV Havalimanları ve Groupe ADP’nin Financial Times Group’a bağlı Sifted işbirliğinde düzenlediği "Airport Innovation Days"in Türkiye ayağında Sensemore, Assistbox ve Waste Log adlı girişimler ödüllendirildi. Esenboğa Havalimanı’nda yolcuların ilgisiyle karşılanan etkinlik TAV Havalimanları Murahhas Yönetim Kurulu Üyesi Franck Mereyde, Ankara Esenboğa Havalimanı Genel Müdürü Nuray Demirer’in konuşmalarıyla başladı. Finalist girişimler gün boyu jüri, katılımcılar ve yolculara sunumlarını gerçekleştirdi.

“Küresel ayak izimiz 33 ülkede 110 havalimanına ulaşıyor”

TAV Havalimanları Murahhas Yönetim Kurulu Üyesi Franck Mereyde, "TAV Havalimanları olarak yılda 336 milyon yolcuya hizmet veren dünyanın en geniş havalimanı işletmeciliği platformu olan Groupe ADP’nin bir parçasıyız. Küresel ayak izimiz 33 ülkede 110 havalimanına ulaşıyor. Ankara Esenboğa da bu ağın önemli bir üyesi. Havalimanı işletmeciliği uzun vadeli bir bakış gerektiriyor. Büyüme her zaman odağımızda yer alıyor ve stratejimizin üç ana ayağı var: Yolcu deneyimi, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme. Çevreye olan etkimizi en aza indirmek, yolcularımıza en iyi sehayat deneyimini sunmak ve operasyonlarımızı verimli hale getirmek için çalışıyoruz. Bu hedeflere giderken girişimcilik ekosisteminden yararlanıyoruz ve girişimlere destek veriyoruz. Hem gündelik operasyonlarımız hem de uzun vadeli hedeflerimizde girişimlerle işbirliği yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Ön değerlendirmeyi geçerek etkinliğe katılan girişimler “Havalimanı Operasyonları”, “Yeşil Havalimanı” ve “Yolcu Deneyimi” olmak üzere üç farklı kategoride yer aldı. Birincilik ödülünü kazanan Sensemore makinelerinin performansını ve güvenilirliğini optimize etmek için en son teknolojiyi ve yapay zeka destekli araçları kullanıyor. Arızaları gerçekleşmeden öngörerek bakım sürelerini ve maliyetlerini azaltıyor. İkinci sırada yer alan Assistbox video tabanlı çözümleriyle kurumların tüm görüntülü görüşme ihtiyaçlarını hızlı ve etkili bir şekilde karşılamayı amaçlıyor. Üçüncülük ödülünü alan Waste Log ise atık yönetiminde tam kontrol sunan bir platform olarak kullanılıyor. Kurumların atıklarını anlık olarak takip etmesini ve raporlamasını, böylece çevresel etkilerini azaltmasını sağlıyor.

Airport Innovation Days etkinliği 6 Kasım’da Ürdün’ün Amman Queen Alia ve ardından 4 Aralık’ta Fransa’nın Paris Charles de Gaulle havalimanlarında devam edecek. Ödül alan üç girişim, 4 Aralık’ta Paris’te düzenlenecek etkinliğe katılma şansı elde etti. Birinci olan girişim, PoC (Proof of Concept) ödülü ile TAV Havalimanları’nın işlettiği bir havalimanında projelerini hayata geçirme fırsatı bulacak ve çözümünü gerçek ortamda test edebilecek. Ayrıca, her üç girişime de Sifted tarafından uluslararası tanıtım desteği sağlanacak.