Kültür sanat

TİKA, Somali’de ’Damızlık Etlik Piliç Üretimi Projesi’ni hayata geçirdi

TİKA SOMALİ’NİN TAVUK ETİNDE DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTMAK AMACIYLA ‘DAMIZLIK ETLİK PİLİÇ ÜRETİMİ PROJESİ’Nİ UYGULAMAYA KOYDU.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Somali’nin tavuk etinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla ’Damızlık Etlik Piliç Üretimi Projesi’ni uygulamaya koydu.

TİKA ve Zamzam Üniversitesi Anadolu Ziraat Fakültesi iş birliğinde 2020 yılında uygulamaya koyulan Somali Yumurta Tavukçuluğunun Geliştirilmesi Projesi kapsamında, fakülte bünyesinde kümes ve kuluçkahane tesisi inşa edildi. Bu projeyi takiben, 2023 yılında başkent Mogadişu’daki Şehir Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde Yem Üretim Merkezi kuruldu. Projenin sonraki aşamasında Somali’nin tavuk etinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla ’Damızlık Etlik Piliç Üretimi Projesi’ uygulamaya koyuldu.

Damızlık etlik piliç üretimi aşamaları

Türkiye’nin yerli etlik piliç ebeveyni olan Anadolu-T’nin 5 bin 900 adet ana hattı ve baba hattı yumurtaları ülkemizden getirilerek fakültedeki tesiste kuluçkaya alınıyor. Kuluçkadan çıkan civcivlerin Türkiye’den gelen uzmanlar tarafından bütün kontrolleri tamamlandıktan sonra damızlık büyütme kümeslerine naklediliyor. Ayrıca Ziraat Fakültesi öğrencilerine ve öğretim görevlilerine yönelik piliç üretimi aşamalarının ayrıntılarıyla anlatıldığı eğitim programı düzenlendi. Bu projeyle Somali’nin damızlık etlik piliç üretiminde kendine yeterli hale gelmesi ve hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.